در آستانه ی شهادت امام همام امام جواد علیه السلام، قرار داریم. شهادت مظلومانه ی آن حضرت را به همه ی محبان حضرتش تسلیت عرض می نمایم.امام محمد تقی علیه السلام در 10 رجب 195 هجری قمری در مدینه به دنیا آمدند و در آخر ذی القعده سال 220 هجری قمری توسط معتصم عباسی بوسیله همسر نا نجیبش ام الفضل، در بغداد به شهادت رسید و در کنار مزار پدربزرگشان امام موسی کاظم علیه السلام در کاظمین به خاک سپرده شدند. امام جواد علیه السلام در 8 سالگی به امامت رسید و در زمان شهادت تنها 25 سال سن داشت، از این رو جوان ترین امام در زمان شهادت به حساب می آیند.در ادامه توجه شما سرور گرامی را به یک حدیث گهر از آن حضرت جلب می نمایم.
امام جواد علیه السلام می فرماید: ثَلاثُ خِصالٍ تَجْتَلِبُ بِهِنَّ الْمَحَبَّةُ: الاْنْصافُ فِى الْمُعاشَرَةِ، وَ الْمُواساةُ فِى الشِّدِّةِ، وَ الاْنْطِواعُ وَ الرُّجُوعُ إلى قَلْبٍ سَلیمٍ. (بحارانوار، ج75، ص82). سه خصلت جلب محبّت مىکند:1- انصاف داشتن در معاشرت با مردم. 2- همدردى در مشکلات آنها. 3- همراه و همدم شدن با معنویاتال.
یکی از خواست های طبیعی هر انسان این است که محبوب دلها باشد، و دیگران او را دوست بدارند. در زیارت «امین الله» می خوانیم «...محبوب? فی ارضک و سمائک...» خدایا مرا از کسانی قرار بده که در زمین و آسمان محبوب باشم. امام جواد علیه السلام، می فرماید؛ یکی از راه های جلب محبت دیگران، انصاف داشتن در معاشرت بادیگران است، که متأسفانه امروزه در جامعه بسیار کم یاب است. و اگر این صفت انسانی در بین مردم حاکم باشد، بسیاری از مشکلات جامعه حل می شود و محبت و صمیمیت بین احاد مردم، و خانواده ها، افزایش پیدا می کند و موجب اطمینان و آرامش در جامعه و خانواده می گردد. امام جواد علیه السلام،راه دیگری برای جلب محبت دیگران را همدردی با مشکلات آفراد می داند. حقیقت این است که انسان از نظر عاطفی نیازمند توجه دیگران است، اگر کسی نمی تواند مشکلی از دیگری حل کند، حد اقلش این است که با زبان خوش با او همدردی نماید، و دلسوزانه او را تسلی دهد، تا مقداری از آلام روحی او کاسته شود. مضمون حدیث شریفی از پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله وسلم، این است که هر چند توانگر باشی، با مال نمی توانی دل همگان را بدست آوری، ولی با زبان خوش می توانی دل دیگران را بدست آوری. سومین راه برای جلب محبت دیگران، همدم شدن با معنویت است که امام جواد علیه السلام، بیان فرموده است. سر مطلب در این است که خداوند متعال مقلب القلوب است، اگر کسی رابطه اش با خداوند محکم باشد، او همه کاره ی جهان است. مضمون حدیث دیگر این است که خداوند اگر کسی را دوست بدارد، به جبرئیل فرمان می دهد که ندا دهد، هان ای مخلوقات، خداوند فلانی را دوست می دارد و شما هم او را دوست بدارید، این فرمان خداوند تکوینا به همه چیز اثر می کند. به همین جهت است که گاهی انسانی کسی را که اصلا نمی شناسد، برای اولین بار که چهره ی او را می بیند، در دلش می نشیند و محبت او را در دل خود احساس می کند. در روایت دیگر از امیر المومنین علی بن ابی طالب علیه السلام است که می فرماید: «البشاش? حبال? المود?» حکمت 6 نهج البلاغه، گشاده رویی دامی برای بدست آوردن دوستی دیگران است. امید وارم که این احادیث نورانی چراغ راه مان باشد، و در دنیا و آخرت از نور آن بهره مند گردیم. والسلام. التماس دعا.
کلمات کلیدی:
سید بن طاووس در کتاب اقبال می گوید:«یُسْتَحَبُّ اَنْ یُزارَ مَوْلینا الرِّضا عَلَیْه السَّلامُ، یَوْمَ ثالِث وَعِشْرینَ مِنْ ذِی الْقَعْدَه مِنْ قُرْب اَوْ بُعْد.»، (اقبال الاعمال، ج1، ص 310). مستحب است که مولای مان حضرت رضا علیه السلام، در روز بیست و سوم از ماه ذی القعده از نزدیک و دور زیارت شود. بنابر این کسانی که در این روز از نزدیک نمی توانند امام رضا علیه السلام را زیارت کنند، می توانند از راه دور نیز آن حضرت را زیارت نمایند، و زیارت نامه بخوانند، و زیارت امین الله را به قصد زیارت آن امام همان بخوانند، قابل توجه اینکه در زیارت امین الله که در اصل برای زیارت امیر المومنین علی بن ابی علیه السلام، در فراز «السَّلامُ عَلَیکَ یا اَمیرَالْمُؤْمِنینَ» به جای آن «السَّلامُ عَلَیکَ یا علی بنَ موسیَ الرِّضا» بگوید، و ادامه دهد. و همین طور زیارت جامعه ی کبیره را به قصد زیارت امام رضا علیه السلام، بخواند.
فضیلت زیارت امام رضا علیه السلام
در کتب معتبر حدیثی شیعه از جمله کتاب شریف (الکافی (ط - الإسلامیه) ج4 ؛ ص585، (تهذیب الأحکام (تحقیق خرسان) ؛ ج6؛ ص85)، (الأمالی( للصدوق)؛ النص؛ ص120)؛ و کامل الزیارات ؛ النص ؛ ص307)، این حدیث شریف باسند معتبر از امام موسی بن جعفر علیه السلام، اینگونه آمده است:«مَنْ زَارَ قَبْرَ وَلَدِی عَلِیٍّ کَانَ لَهُ عِنْدَ اللَّهِ کَسَبْعِینَ حَجَّةً مَبْرُورَه قَالَ قُلْتُ سَبْعِینَ حَجَّه قَالَ نَعَمْ وَ سَبْعِینَ أَلْفَ حَجَّةٍ قَالَ قُلْتُ سَبْعِینَ أَلْفَ حَجَّة قَالَ رُبَّ حَجَّةٍ لَا تُقْبَلُ مَنْ زَارَهُ وَ بَاتَ عِنْدَهُ لَیْلَةً کَانَ کَمَنْ زَارَ اللَّهَ فِی عَرْشِهِ قَالَ نَعَمْ إِذَا کَانَ یَوْمُ الْقِیَامَةِ کَانَ عَلَى عَرْشِ الرَّحْمَنِ أَرْبَعَةٌ مِنَ الْأَوَّلِینَ وَ أَرْبَعَةٌ مِنَ الْآخِرِینَ فَأَمَّا الْأَرْبَعَةُ الَّذِینَ هُمْ مِنَ الْأَوَّلِینَ- فَنُوحٌ وَ إِبْرَاهِیمُ وَ مُوسَى وَ عِیسَى ع وَ أَمَّا الْأَرْبَعَةُ مِنَ الْآخِرِینَ- فَمُحَمَّدٌ وَ عَلِیٌّ وَ الْحَسَنُ وَ الْحُسَیْنُ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِمْ ثُمَّ یُمَدُّ الْمِضْمَارُ فَیَقْعُدُ مَعَنَا مَنْ زَارَ قُبُورَ الْأَئِمَّةِ ع إِلَّا أَنَّ أَعْلَاهُمْ دَرَجَةً وَ أَقْرَبَهُمْ حَبْوَةً زُوَّارُ قَبْرِ وَلَدِی عَلِیٍّ ع.» کسی که به زیارت قبر فرزندم علی بن موسی الرضا برود، خداوند ثواب هفتاد حج مقبول به او عطا میکند. راوی استبعاد کرد که هفتاد حج؟ حضرت فرمود؛ بلى هفتاد هزار حج. راوی گفت؛ هفتاد هزار حج؟ حضرت فرمود که چه بسیار حجى باشد که مقبول نباشد، هر که آن حضرت را زیارت کند یا یک شب نزد آن حضرت بماند چنان باشد که خدا را در عرش زیارت کرده باشد. راوی گفت؛ چنانچه خدا را در عرش زیارت کرده باشد؟ حضرت فرمود؛ بلى چون روز قیامت برپا شود، کنار عرش الهى چهار نفر از بر گزیدگان اولین و چهار نفر از برگزیده گان آخرین، خواهند بود. اما اولین، نوح، ابراهیم، موسى و عیسى، (علیهم السلام) هستند. و اما آخرین؛ محمد، على، حسن و حسین (علیهم السلام) هستند. پس ریسمانى مى کشند در پاى عرش، و در آنجا افرادی با ما می نشینند که زیارت کنندگان قبور ائمه هستند. و بدرستیکه زیارت کنندگان قبر فرزندم علی بن موسی الرضا، درجه ایشان از همه بلندتر و عطای شان از همه بیشتر خواهد بود. والسلام. التماس دعا.
کلمات کلیدی: